Temesvár az Osztrák-Magyar Monarchia idején egy multikulturális nagyváros volt, ahol  békében megfért egymás mellett a megannyi felekezet és náció. A városban Ferenc József uralkodó nagy tiszteletnek örvendett, így nem véletlen, hogy a polgárok két műemléket is készíttettek róla.

Először a király 1872-ben látogatott el a Temesvárra, amely eseményről a lakosok emléktábla formájában is meg kívántak emlékezni. Egy évre rá, 1873 őszén avatták fel a Vármegyeház előcsarnokában az alkotást, amely egy 160 cm hosszú és 60 cm széles márványdombormű volt. A domborművön 16 személy volt látható, a kép centrumában pedig Ferenc József állt lovassági tábornoki díszben, míg körülötte a nemesség és a városi polgárság foglalt helyet.

A második alkotás nem sokkal I. Ferenc József halála után készült a hadapródiskola kertjében. Itt az elhunyt uralkodó tiszteletére a honvédség szobrot állított 1917. október 4-én, Ferenc névnapkor. A fenséges alkotás megtervezéséhez Edmund Hoffmann, bécsi akadémiai szobrászt kérték fel, aki nem okozott csalódást rendelőinek. A szobor talpazata három és fél méter magas szürke márványból készült. Rajta pedig Ferenc József két és fél méter magas bronzszobra volt megtekinthető lovassági tábornoki díszegyenruhában. Mindemellett átadták egyúttal az Osztrák-Magyar Monarchia gyalogsági hadapródiskolájának új épületét is. Mind a szobrot, mind az épületet Ámon András alezredes, a hadapródiskola igazgatója mutatta be a nagyközönség számára.  

Az impériumváltást követően a megszálló erők mindkét alkotást megsemmisítették. A hadapród iskola irányítását szintén a románok vették birtokukba. Az emléktábla pompáját már csak gipsz formában láthatjuk a Bánsági Múzeum raktárában.

Képek:

1 Erdélyi képeslapok a múltból, Pethő Csongor gyűjteménye. https://kepeslapok.wordpress.com/2011/03/23/temesvar/