Látnivalók: Jenő herceg tér

A Jenő herceg tér (ma Libertății tér) Temesvár másik 18. században kialakított tere. A legnagyobb épület itt a tér egész északi oldalát elfoglaló régi városháza. 1731 és 1734 között épült a katolikus magisztrátus számára, mivel akkoriban csak katolikusok lakhattak a Belvárosban. (Az ortodoxoknak megvolt a saját magisztrátusuk a Gyárvárosban.) Utólag reneszánsz homlokzatot kapott.
A téren Nepomuki Szent Jánosnak emeltek barokk stílusú emlékművet 1756-ban.
A tér közvetlen közelében még áll az 1716 és 1736 között épített ferences kolostor, amelynek már nincs meg a temploma. Itt van ma a Művészetek Népi Iskolája.

A temesvári római katolikus székesegyház

A csanádi püspökség 1732-es Temesvárra helyezését követően természetes módon felmerült egy, a püspökség igényeit kielégítő és rangjához méltó épületkomplexum építésének szükségessége. 1732-ben Falkenstein püspök fejezte ki először szándékát, illetve kérelmezte a császári adminisztrációnál egy püspöki székesegyház és rezidencia felépítését. A harmincas évek során több tervváltozat is készült, végül azonban, különböző financiális és politikai okok miatt csak a dóm készült el. A Szent Györgynek szentelt, VI. Károly császár által alapított székesegyház a csanádi püspökség 1732-es Temesvárra helyezését követően, 1736 és 1765 között épült Joseph Emanuel Fischer von Erlach bécsi irodájának tervei alapján, majd további hosszú évekig zajlott igényes belső berendezése. Az eredeti tervekhez Carl Joseph Römmerjavasolt, még a 18. század folyamán néhány átalakítást (lásd a Mihai Opriş. 2007-es Temesvár monográfiájában publikált Römmer-rajzokat), amelyek közül azonban csak a bejárati aedicula valósult meg.

Március a néptáncelőadások hónapja

Temesváron mindig intenzív a magyar kulturális élet. Aki követi a temesváros.ro oldalon az eseményeket, az tájékozódhat róla, mennyi koncert, színházelőadás, és egyéb közösségi-kulturális program van a városban.

A március mégis különleges, néptáncelőadások évente egyszer-kétszer szoktak lenni, de idén márciusban három meghívott táncegyüttes is megmutatta színes, magával ragadó néptáncműsorát. Először az ünnepélyes március 15-ei előadást a Nagyvárad Táncegyüttes hozta el nekünk a Népek tengere című előadással a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagyszínpadán. Majd március 17-én a Háromszék Táncegyüttes mutatta be a Vágják az erdei utat című lélekigható előadását az éredeklődőkkel megtelt Diákházban.
Végül pedig a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes és Csillagocska Zenekar jön március 22-én farsangtemető Látogatóban című táncelőadását megmutatni. Kíváncsian várja a temesvári közönség a pénteki előadást is.
A március tizenötödikei előadás után egy három kisgyermekes édesanyával beszélgettem, hogy tetszett nekik, a gyerekeknek. A gyerekek azt kérdezték, mikor lesz a következő, az édesanya nevetett, azt válaszolhatta: holnapután. 

 

XIV. Bánsági Magyar Napok

Május 9-19. között került a Temesvári Magyar Nőszövetség által, Szász Enikő főszervezésével megrendezésre a huszonnegyedik Bánsági Magyar Napok, melynek célja a magyar közművelődés, kulturális élet bemutatása, kinyitása és a helyieknek is egy kis pezsgést adni. A tíznapos rendezvény alatt több mint harminc program zajlott, köztük kiállításmegnyitók, könyvbemutatók, táncház, néptáncosok felvonulása és gálája, koncertek és gyermekprogramok.

Külső szemlélőknek talán a néptáncosok felvonulása lehetett a leglátványosabb, hisz a mindenféle korosztályú gyermekcsoportok is felvonultak egész Temes megyéből, a felnőttcsoportok is viseletben, zenekar vezetésével, sőt még táncoltak is a Dóm téren és az Opera előtt. 

Az eseményt Lajkó Félix különleges koncertje zárta a Filarmonia Capitol termében.